Praksisændring ved udlodning af acontoudbytte i andet end kontanter
Praksisændring ved udlodning af aconto-udbytte i andet end kontanter.
Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har i en afgørelse af 14. december 2007 ændret sin praksis i relation til, at man allerede i den nødvendige mellembalance fremover kan indregne de regnskabsmæssige resultater af påtænkt aconto-udbytte, der erlægges i andre aktiver end kontanter (fx aktier, fast ejendom).
Praksisændring er interessant i forbindelse med udlodning af ekstraordinært udbytte i andet end kontanter i forbindelse med omstruktureringer, hvor fx aktier i datterselskaber kunne udloddes, men også ved aconto udlodning af aktiver som fast ejendom og lånetilgodehavender m.v. i generationsskiftesammenhæng.
Selvom balancedatoen for mellembalancen, som selskabets revisor skal reviewe, i praksis ofte vil ligge forud for den egentlige ledelsesbeslutning om udlodning af aktivet og dermed realiseringen / overdragelsen af aktivet, kan og skal påvirkningen indregnes i balancen, selvom alm. periodiseringsprincipper ville føre til, at realiseringen af aktivet naturligvis ikke regnes ind, da den først sker efter balancedagen i mellembalancen (ved ledelsens beslutning om uddeling af ekstraordinært udbytte på basis af den (reviewede) mellembalance).
Aktiver der ønskes udloddet som udbytte skal værdisættes til dagsværdi. Dagsværdien kan være (betydeligt) højere end aktivets bogførte værdi, og den nye praksis indebærer i sådanne tilfælde, at forskelsbeløbet nu kan indregnes i de frie reserver på balancedagen i mellembalancen, der måske var lavere end aktivets dagsværdi. Man kan sige, at det undtagelsesvist er ok at tage forskud på de frie reserver, der skabes ved aktivets (senere) realisering.
Før praksisændring måtte man om nødvendigt faktisk dele udbytteudlodningen op i 2 omgange – hvor man anden gang anvendte en mellembalancedag, der lå efter ledelsens beslutning om delvis udlodning af aktivet og delvist salg, hvor man så kunne samle de nye frie reserver op og beslutte at udlodde dem som nyt acontoudbytte.
På samme måde kan som nævnt den nye praksis måske gøre tingene lettere i situationer, hvor fx aktier i datterselskaber ønskes udloddet, men hvor de frie reserver umiddelbart er utilstrækkelige, idet (noget) merværdien af datterselskabsaktierne evt. ligger bundet i ”equity” reserven (reserven for opskrivning efter indre værdi metoden). Da datterselskabsaktierne realiseres (ved den kommende udlodning), vil en del af ”equity reserven” evt. blive opløst, og når realiseringen og dermed opløsningen af ”equity reserven” nu må indregnes allerede i mellembalancen, selvom det formelt først sker senere, vil de frie reserver (i posten ”overført resultat”), der konkret er til rådighed for udlodningen, alt andet lige forøges.
Også hvis realiseringen af aktivet, der ønskes udloddet, opløser andre former for bundne opskrivningsreserver (fx hvis en ejendom har været opskrevet), kan der skabes nye frie reserver, som der kan tages forskud på i forbindelse udlodningen af acontoudbyttet.
Muligheden for således at tage forskud på frie reserver, der skabes ved realisering af det aktiv, der udloddes som udbytte, kan ikke bruges i forbindelse med årsrapporten og det årlige ordinære udbytte. Erhvervs- og Selskabsstyrelsens praksisændring gælder i hvert fald kun ved ekstraordinært udbytte.
Kontakt os: nils@nkj-legal.com eller telefonisk på 36 94 41 13
Kontakt os: nils@nkj-legal.com