Nye lempelser i revisionspligten

Nye lempelser af revisionspligten

I starten af december 2012 vedtog Folketinget nye lempelser af revisionspligten for små virksomheder (fra regnskabsklasse B) og for holdingselskaber.

Tidligere var det sådan, at der for små virksomheder enten var fuld revisionspligt eller evt. fritagelse. Med den nye lovændring er der skabt mulighed for, at alle virksomheder i regnskabsklasse B kan vælge en ny lempet revision af årsregnskabet, hvor revisors arbejde er mindre omfattende og derfor formentlig kan gøres billigere.

En virksomhed er omfattet af regnskabsklasse B, så længe den i 2 på hinanden følgende regnskabsår på balancetidspunktet ikke overskrider to af følgende grænser:
1) balancesum på 36 mio. kr.,
2) nettoomsætning på 72 mio. kr. og
3) 50 ansatte

For virksomheder omfattet af regnskabsklasse B vil der nu være 3 muligheder – afhængig af virksomhedens størrelse:

Fuld revision (revision efter revisionsstandarderne)

Lempet revision (revision efter en ny erklæringsstandard)

Ingen revisionspligt (fritagelse) (kun for de helt små virksomheder)

Lempet revision:

En virksomhed, der er omfattet af regnskabsklasse B, kan vælge at lade revisionen udføre efter Erhvervsstyrelsens erklæringsstandard for små virksomheder. Der er ikke tale om frafald af revision, men at der vælges revision efter en særlig lempeligere erklæringsstandard. Virksomheden skal altså stadig have en generalforsamlingsvalgt revisor.

FSR – danske revisorer har udarbejdet et udkast til en dansk erklæringsstandard, der er tilpasset forholdene i små virksomheder (i realiteten svarende til et ”udvidet review”). Udover reviewhandlinger skal der indhentes eksterne bekræftelser fra fx banker og dokumentation for korrekt indberetning af A-skat, AM-bidrag og moms. Ved udførelse af revisorhandlinger efter FSR – danske revisorers udkast til en erklæringsstandard opnår revisor tilstrækkeligt og egnet bevis til at kunne afgive en positiv konklusion om årsregnskabet med et betydeligt mindre ressourceforbrug end ved en revision efter de gældende revisionsstandarder. En revision af årsregnskabet efter erklæringsstandarden vil derfor give offentligheden en høj sikkerhed for, at virksomhedernes årsregnskaber er retvisende. Dog ikke så høj som ved revision efter revisionsstandarderne.

Erhvervsstyrelsen har endnu ikke udsendt den endelige erklæringsstandard, der forventeligt vil ligne FSR – danske revisorers erklæringsstandard (ISRE 2400) (for udvidet review).

Beslutning om lempet revision træffes med fremadrettet virkning på den ordinære generalforsamling, hvor årsrapporten godkendes. En revisor, der er valgt til at revidere årsregnskabet efter erklæringsstandarden (lempet revision) skal som hidtil være anmeldt til og registreret i Erhvervsstyrelsen. Overgang til lempet revision kan ikke besluttes på en ekstraordinær generalforsamling. Et selskab kan godt for at have fleksibilitet stiftes med valg af lempet revision.

Allerede på den førstkommende ordinære generalforsamling, der afholdes efter den 1. januar 2013, kan der træffes beslutning om, at det kommende årsregnskab (for 2013) skal revideres efter den særlige erklæringsstandard. Det er også muligt, selvom regnskabsperioden for det kommende årsregnskab er startet før den 1. januar 2013 (fx 1. oktober 2012).

Det er uklart, om der evt. vil kræves en vedtægtsændring, hvis vedtægterne – hvilket er typisk – indeholder bestemmelse om, at ”Revision af selskabets årsrapport foretages af en af generalforsamlingen valgt revisor.” Medmindre der er klare holdepunkter for andet, må ”revision” omfatte såvel den fulde revision efter revisionsstandarderne som den lempede revision efter erklæringsstandarderne, uanset at der ikke er lige stor grad af sikkerhed. Som hovedregel behøves vedtægterne efter en foreløbig bedømmelse derfor ikke at blive ændret, hvis selskabet ønsker fremover at gå over til lempet revision. Når Erhvervsstyrelsen har udsendt den endelige erklæringsstandard, kan spørgsmålet nok besvares endeligt.

Ingen revisionspligt:

En virksomhed, der er omfattet af regnskabsklasse B, er fritaget og kan fortsat helt undlade at lade årsregnskabet revidere, hvis virksomheden i 2 på hinanden følgende regnskabsår på balancetidspunktet ikke overskrider to af følgende størrelser:

1) balancesum på 4 mio. kr.,
2) nettoomsætning på 8 mio. kr. og
3) 12 ansatte

Oplysning om fravalg af revision skal efter den nye lovændring fremover kun gives én gang i regnskabet (i tilknytning til ledelsespåtegningen) i det år, hvor der første gang træffes beslutning om at fravælge revision af årsregnskaber for fremtiden.

Det vil fortsat være sådan, at det skal fremgå af virksomhedens (stiftelsesdokument eller) vedtægter, at revision er fravalgt, ligesom det skal anmeldes til og registreres i Erhvervsstyrelsen, at revisor er fratrådt.

Holdingselskaber:

Også holdingselskaber kan nu som noget nyt vælge at nøjes med lempet revision eller helt at undlade revision, hvis holdingselskabet og de virksomheder, det besidder kapitalandele i og udøver betydelig indflydelse på, i 2 på hinanden følgende regnskabsår tilsammen ikke overskrider 2 af grænserne for regnskabsklasse B henholdsvis grænserne for revisionsfravalg.

Kontakt os: nils@nkj-legal.com