Den nye Selskabslov – 2. fase – 1. marts 2011

Den 1. marts 2011 trådte 2. fase af den nye Selskabslov kraft. Det giver følgende nye muligheder og lettelser i forbindelse med bl.a. stiftelse og køb/salg af selskaber:

Ved stiftelse af og kapitalforhøjelser i anpartsselskaber og aktieselskaber, hvor minimumskapitalkravet er kr. 80.000 henholdsvis kr. 500.000, kan man nøjes med at indbetale mindst 25% af kapitalen (dog ved stiftelse af ApS altid mindst kr. 80.000) og vente med resten til senere. Dog skal en evt. overkurs indbetales straks og ligeledes ved apportindskud. De 25% måles på hver kapitalandel. Stifter fx 2 personer med lige store andele et A/S, kan det derfor ikke aftales, at den ene indbetaler ½ på sin kapitalandel (dvs. 125.000), medens den anden på forhånd slet intet indbetaler. Man kan heller ikke lave en kapitalforhøjelse på fx nom. kr. 240.000 (dvs. 75%) helt uden at indbetale, selvom anpartsselskabet allerede har en indbetalt kapital på kr. 80.000 (dvs. 25%).

Uanset at en kapitalejer alene har indbetalt 25 % af kapitalandelen, består kapitalejerens rettigheder til udbytte m.v. fuldt ud for hele kapitalejerens ejerandel i selskabet.

Kredit fra leverandører af varer og ydelser m.v. til kapitalselskaber bør nok ske med mere agtpågivenhed, idet der ikke er nogen garanti for, at den har tegnet kapitalandelen, men ventet med at indbetale de 75%, så også vitterligt har pengene til sin tid, når selskabet måtte kalde på dem.

Nu tillades også selvfinansiering under visse betingelser. Et selskab må gerne låne penge ud eller give pant til finansiering af køb af andele i selskabet, så længe lånet kan rummes inden for selskabets frie reserver og bl.a. i øvrigt er forsvarligt, og ledelsen udarbejder en særskilt erklæring, der skal offentliggøres via Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. Ved aktiekøb og -salg, herunder ved generationsskifter, kan disse nye regler bidrage til fornuftige løsninger. Ophævelse af den gamle 10%-grænse for køb af egne (fuldt ud indbetalte!) kapitalandele fik virkning allerede i 1. marts 2010.

Vurderingsberetning kan undlades ved indskud af visse aktiver ved stiftelse og kapitalforhøjelse.

Kapitalnedsættelser med udbetaling til ejerne kan gennemføres hurtigere – kreditorerne skal kun have 4 uger (og ikke 3 måneder) til evt. at anmelde krav.

Fusionsplan og spaltningsplan kan helt fravælges i anpartsselskaber. Vurderingsmandserklæring (kreditorerklæring) om kreditorernes stilling kan fravælges ved fusion og spaltning m.v. både i A/S og ApS. Fravælges fusionsplan, men udarbejdes en kreditorerklæring og er den positiv, kan en fusion nu vedtages og gennemføres på 1 dag.

Reglerne om det særlige og offentlig tilgængelige register over alle kapitalejere i aktie- og anpartsselskaber (ejerregisteret) er endnu ikke trådt i kraft.

Advokat Nils Kjellegaard Jensen

Advokatfirmaet Kjellegaard Jensen
www.nkj-legal.com

Tlf +45 36 94 41 13
nils@nkj-legal.com

Kontakt os: nils@nkj-legal.com